Pani Owsianka
Owsianka jedni ja lubią inni nie,jedni robią z mlekiem inni z wodą,
jedni na słodko inni na słono od wyboru do koloru.
Kwestia sporna i u nas w domu , ale tą wersją akurat się wszyscy zajadają i nie ma krzyku.
W smaku przypomina trochę ryż na mleku
Składniki :
Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
Jabłka:
2-3 słodkie jabłka
szczypta cynamonu
2-3 słodkie jabłka
szczypta cynamonu
* 1-2 łyżki rodzynek (można nie trzeba u nas akurat opcja bez)
Pianka:
2 białka
2,5 łyżki cukru pudru
2 białka
2,5 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy
głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy
WYKONANIE
krok 1
przygotowujemy owsiankę
→ mleko zagrzać i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli.
przygotowujemy owsiankę
→ mleko zagrzać i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli.
→ przykryć i pozostawić do
napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą
noc.
krok 2
→ jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (średniej wielkości)
→włożyć do małego garnuszka, dodać 1/3 szklanki wody i dusić do czasu aż będą miękkie wręcz rozpadające się (10-20 minut). Jeśli w czasie duszenia woda nam wyparuje można dodać jeszcze trochę.
→ dodać cynamon do smaku
* jeśli wybieramy opcję z rodzynkami należy je dodać do ciepłych jabłek
(Uwaga: Jeśli mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną cukru. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona owsianka ma na wierzchu bardzo słodką bezową piankę!)
krok 3
→ naczynie żaroodporne smarujemy masłem
→ przekładamy owsiankę do naczynia żaroodpornego (płatki powinny być miękkie i napęczniały jeśli pozostało na nich mleko które się nie wchłonęło przerzucamy je razem z płatkami)
→ przekładamy owsiankę do naczynia żaroodpornego (płatki powinny być miękkie i napęczniały jeśli pozostało na nich mleko które się nie wchłonęło przerzucamy je razem z płatkami)
→ na owsiankę kładziemy nasze jabłka (*jabłka z rodzynkami)
krok 4
nasza bezowa chmurka
→ białka jaj ubić z cukrem na sztywną piankę
→ pianką pokryć jabłka
→ białka jaj ubić z cukrem na sztywną piankę
→ pianką pokryć jabłka
krok 5
→ rozgrzać piekarnik do 175 st
→ wstawić i piec około 25-30 minut do czasu aż nasza pianka urośnie (po wyjęciu nasza pianka trochę opadnie)
SMACZNEGO ;)
Pyszne są takie owoce pod chmurką :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńnie tylko wyglada ale i smakuje !
Usuńjabłka i beza.. marzenie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
szana , gdzieś trzeba zużyć te wszystkie jabłka zalegające od jesieni !
Usuń