piątek, 4 stycznia 2013

deser pod bezową chmurką



Pani Owsianka 

Owsianka jedni ja lubią inni nie,
jedni robią z mlekiem inni z wodą,
jedni na słodko inni na słono od wyboru do koloru.

Kwestia sporna i u nas w domu , ale tą wersją akurat się wszyscy zajadają i nie ma krzyku.
W smaku przypomina trochę ryż na mleku


Składniki :

Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka 
 szczypta soli 

Jabłka:
2-3 słodkie jabłka
szczypta cynamonu
* 1-2 łyżki rodzynek (można nie trzeba u nas akurat opcja bez)

Pianka:
2 białka
2,5 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy

WYKONANIE

krok 1
przygotowujemy owsiankę
→ mleko zagrzać i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. 
→ przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą noc.






 krok 2
→ jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (średniej wielkości)
→włożyć do małego garnuszka, dodać 1/3 szklanki wody i dusić do czasu aż będą miękkie wręcz rozpadające się (10-20 minut). Jeśli w czasie duszenia woda nam wyparuje można dodać jeszcze trochę.
→ dodać cynamon do smaku
* jeśli wybieramy opcję z rodzynkami należy je dodać do ciepłych jabłek

(Uwaga: Jeśli mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną cukru. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona owsianka ma na wierzchu bardzo słodką bezową piankę!)


  
                                                                         
 krok 3
→ naczynie żaroodporne smarujemy masłem
→ przekładamy owsiankę do naczynia żaroodpornego (płatki powinny być miękkie i napęczniały jeśli pozostało na nich mleko które się nie wchłonęło przerzucamy je razem z płatkami)
→ na owsiankę kładziemy nasze jabłka (*jabłka z rodzynkami) 






krok 4
nasza bezowa chmurka
→ białka jaj ubić z cukrem na sztywną piankę
→ pianką pokryć jabłka



krok 5
→ rozgrzać piekarnik do 175 st
→ wstawić i piec około 25-30 minut do czasu aż nasza pianka urośnie (po wyjęciu nasza pianka trochę opadnie)


























SMACZNEGO ;)


5 komentarzy:

  1. Pyszne są takie owoce pod chmurką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka i beza.. marzenie!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szana , gdzieś trzeba zużyć te wszystkie jabłka zalegające od jesieni !

      Usuń

klawiatura nie gryzie a zostawiony komentarz wywołuje uśmiech :)