sobota, 5 stycznia 2013

Pizza

Jestem raczej z tych co jak przychodzi lato to cierpią.
Nie lubię go jest to dla mnie kula u nogi i najchętniej bym nigdzie się nie ruszała,

ALE....
Nie lubię też takiej , zimy nie zimy jaką mamy teraz,
Styczeń a tu temperatura w plusie i z nieba prószy jakieś dziwne coś co znika jak tylko zetknie się z ziemią..
Ziemia zamiast pokryta białym puchem  ,nagle zmienia się w off-road a część drogi najlepiej przejeżdżać 4x4 bo inaczej można popłynąć z błotem daleko..(oczywiście nie mówię o mieście gdzie czarny asfalt umożliwia kierowcom jazdę bez większego ubrudzenia samochodu) 
Ale dziś tak troszkę zatęskniłam za latem za malinami i innymi owocami a spowodowane to jest oto mym odkryciem w lesie ..





Tymczasem ...
dzisiaj mamy pizzę a co tam , poświąteczną dietę zaczniemy od poniedziałku 




Składniki 

ciasto 

• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
 

 

sos pomidorowy

• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• suszone oregano
• sól, pieprz, cukier
* ewentualnie dla leniwych posmarować spód pastą pomidorową z ziołami


dodatki 

• 1 kula sera mozzarella
• szynka parmeńska (lub szwarcwaldzka) *
• czarne oliwki
• pomidor (można zastąpić pomidorkami koktajlowymi) 

* uwaga: jeśli jest to szynka paczkowana dodajemy ją na koniec pieczenia pizzy. Jeśli jest to szynka cięta z kawałka, grubsza możemy ją od razu położyć na pizzy i piec od samego początku.

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto ,aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    *dla bardzo leniwych ten krok można zastąpić pastą pomidorową
  • Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować formując placka. Odłożyć na posmarowaną oliwą blachę, odstawić na chwilę do podrośnięcia.(15-30 minut)
  • Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik rozgrzać do temperatury, 200℃.
  • Podrośniętą pizze smarować sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypać suszonym oregano, ułożyć plasterki mozzarelli,  pomidorków, oliwek (oraz szynkę parmeńską jeśli jest grubo pokrojona).
  • Pizze pieczemy w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
  • * Pod koniec położyć szynkę jeśli używamy cienko krojonej/paczkowanej . Wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika (ok 5-8 minut).
  •  Po wyjęciu posypać listkami bazylii 



SMACZNEGO ! 



tymczasem ...

1 komentarz:

  1. Dobra pizza raz na jakiś czas jest zdecydowanie czymś wspaniałym. Ta tutaj jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

klawiatura nie gryzie a zostawiony komentarz wywołuje uśmiech :)